Psikolojik Danışmanlık
Psikolojik Danışmanlık Nedir ?
Psikolojik danışmanlık koruyucu ruh sağlığı hizmetidir. Ruh sağlığı açısından normal, ancak gelişimsel ve uyum sorunları olan herkesin bu hizmetlere ihtiyacı vardır. Örneğin, yeni okula gelmiş bir öğrencinin uyum sorunu olabilir, arkadaşsızlık çekebilir, bir başka öğrencinin sınavlara ilişkin kaygısı olabilir ya da bir üst eğitim kurumu veya meslek seçimiyle ilgili yardım isteyebilir gibi. Eğitim ortamında öğrencilere, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunulduğu takdirde, öğretim ve yönetim işleri kolaylaşacak, hem geleceğin yetişkinleri olan çocuk ve gençlerin, dolayısıyla toplumun ruh sağlığı korunmuş hem de çağdaş eğitim ortamı sağlanmış olur. Hizmet alanına göre; eğitim, sağlık ve sosyal rehberlik olarak ayrılır. Problem alanına göre ise kişisel, eğitsel ve mesleki rehberlik olarak ayrılmaktadır.
Psikolojik danışmanlık yapabilmek için,Almanya`da lisans düzeyinde Psikolojik Danışmanlık bölümünü bitirmek gerekmektedir. Psikolojik Danışmanlar, psikiyatristlerden farklı olarak, “hastalık” durumundaki, ilaç tedavisi gerektiren psikolojik rahatsızlıklarla ilgilenmezler.
Psikoloji biliminde ortaya konan yeni teoriler ve sanayileşme ile gelişen yeni meslek dalları psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin de sürekli gelişmesini sağlamıştır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetinde kişinin kendisini daha iyi tanıması, istekleri, yetenekleri ile yaşamı, alışkanlıkları, gelecek planları ve kararları arasındaki denge gözetilmektedir.